Tuja ültetése és gondozása

imaegA tuja az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb örökzöld növény a hazai kertekben. ültetése Gyakorlatilag minden igényhez kiválasztható a megfelelő tuja fajta, ugyanis léteznek lassan, átlagosan és gyorsan növő fajták, egyes fajok ültethetők ládákba és elhelyezhetők az erkélyen, léteznek oszlopos és gömb alakú formában, valamint sövény kialakítására is alkalmasak.

A tuja kiválóan fejlődik tápanyagban gazdag talajon, illetve napos vagy félárnyékos helyen. Elsősorban savas talajközegre van szüksége, ugyanis a meszes környezetben a fejlődése lelassul, de helyes tápanyagozással gyors gyökérnövekedésre tudjuk bírni annak ellenére, hogy nem honos növényünk és kissé igényesen viselkedik Nyugat Európa tájaihoz képest.

Tuja ültetése és tápanyagozása

 

A földlabdának köszönhetően a tuja ültetése a tavaszi hónapoktól egészen novemberig lehetséges. Az optimális fejlődéshez természetesen megfelelő táplálásra és elegendő nedvességre van szüksége.

Annak érdekében, hogy a tuja ültetése minél biztosabb legyen, érdemes megfelelő méretű gödröt ásni a gyökérzet elhelyezéséhez. Ha a földlabda átmérője 20-25 centiméter, akkor az ültetőgödör mélysége és átmérője legyen 60-70 centiméter. Azért szükséges kétszer-háromszor nagyobb gödröt ásni, hogy a gyenge gyökérzet minél könnyebben megtapadhasson a fellazított földben. Különösképpen száraz időszakban az ültetésiszapolással történjen, de utána is nagy odafigyelést igényel az öntözés tekintetében, ugyanis Ezek figyelmeztető jelek Imádja a vizet.

A kiültetett növénynek megfelelő táplálásra van szüksége. Ennek érdekében használjunk megfelelő minőségű szerves trágyát. Ez helyezzük az ültető gödör aljára, majd fedjük le földdel és jól keverjük el annak érdekében, hogy a gyökérzete ne csak a trágyával érintkezzen, habár az általunk használt és ajánlott szerves trágya nem égeti a gyökérzetet,  de   a szakszerűség kedvéért  keverjük össze a talajjal. Ekkor következzen a földlabda elhelyezése olyan módon, hogy az alsó levelei egy szintre kerüljenek a földfelszínnel gondozása ültetés után.

Végül következzen a gödör betemetése, az alapos belocsolás gyökerező serkentő tápanyaggal, valamint a felszín eltömítése. Ha minden alapvető ajánlást betartunk, szinte biztosak lehetünk az ültetés sikerében.Tuja 

A tuja ültetése után megfelelő figyelmet kell fordítanunk a rendszeres öntözésnek, hiszen a nyári időszakok légszárazságát a növények rosszul viselhetik.De az ősszel ületett örökzöldeknél is kilakulhat vízhiány, a  téli csapadék elmaradása  estén. Ha erre nem fordítunk elegendő figyelmet, a talaj kiszáradhat, a gyökérzet eredése pedig visszaeshet. Egy mérnök barátom mondta valamikor azt, hogy” amikor már úgy gondolod, hogy elég vizet jutattál ki a tujára, akkor önts rá még ugyanannyit.”

A tuják egyes hajtásai időnként elszáradhatnak.

hogy vizsgáljuk meg a zöldeket alaposan, mert tujabetegség és kártevők is okozhatják ezt a jelenséget. Ezeket távolítsuk el azonnal, nyugodtan metsszük meg a növényeinket, ha szükséges alaposan permetezzük be Ridomil Gold Plus és Topas keverékével (tapadószer hozzáadásával).

Akik vegyszermentes  növényvédelmet részesítik előnybe, azok 2018 kora tavaszától olyan levéltrágyákkal ismerkedhetnek meg a termékpalettánkon, amelyek aminósav jellegüknél  fogva távoltartók és növényi szövetbe épülők.

Egyre nagyobb fertőzés látható szerteszét Magyarországon a borókaszú (Boróka-tarkadíszbogár lamprodila festiva) elszaporodása   miatt az örökzöldekben. A smaragd tuja sövények csak úgy egyik évről a másikra válnak a kártevő martalékává. A boróka szút nagyon nehéz kiirtani és állandó, egész éves  piretroid permetezést senki sem kívánja hobbiként űzni a kertjében. Pedig van megoldás, egy nagyon könnyű módszer a kártétel enyhítésére. Mégpedig az a módszer, hogy örökzöldek jó táperőben tartsuk és ezzel a tuját erős gyantaképzésre sarkaljuk és egyszerűen a berágó bogarat belefullasztjuk a gyantába.

Tehát a betegség és kártevők elleni  első számú védekezés legkönnyebb módszere a jól tápláltság. Sokkal könnyebb azokat az örökzöldeket megvédeni, amik erőtől duzzadnak, mint amik le vannak gyengülve.Ha igazán szép zöld és üde növényekre vágyunk, akkor a rendszeres megfelelő táplálásról is gondoskodnunk kell; használjunk szerves trágyát, lombtrágyát és tápoldatot. Én a Humin Garden Plus-solt használom legtöbbet, mint folyékony humuszt a tuják  beöntözésre, a Smaragd Extra Mg-ot és az Amalgerolt. Ezek kombinációja jó kondicióban tudja tartni az örökzöldjeinket.

Új HUMINSAV termékünk a Humin Garden Plus, ami granulátum.Csak fel kell oldani és már keverhető is az örökzöldek tápanyag koktélja.

Egyszerűség kedvért vannak összaállítva örökzöldek csomagok, amiből itt tudsz kiválasztani.növénymennyiség szerint.

Forrás:https://kertfuvesites.hu/

HOGYAN ÜLTESSÜNK TUJÁT?