Melyik 10 legszebb örökzöld sövény?

Melyik 10 legszebb örökzöld sövény?, Smaragd Tuja

Az örökzöld szó hallatán először a fenyőfélékre gondolunk, pedig sok lomblevelű növényünk levele is áttelel. Amikor örökzöld sövényt tervezünk, mindenképp érdemes őket is számba venni. Összeválogattuk a legszebbeket! 

A lomblevelű örökzöld sövényeket nem kell állandóan metszeni, mert anélkül is szépen bokrosodnak.

Amint a kívánt szélességet és magasságot elérik, a számunkra elképzeld formához képest kilógó ágakat, hajtásokat vágjuk vissza, és így fokozatosan kialakíthatjuk a sövényünk kívánt formáját.

Később évente már csak 2x kell nyírni.  Először tavasszal, közvetlenül a kihajtás előtt, majd júniusban a második hajtásnövekedés idején. A fagyal, a gyertyán, a puszpáng közkedvelt növények a kertünkben, de érdemes kipróbálni a babérmeggyet, vörös korallberkenyét, és a japán kecskerágót is.

lomblevelű örökzöldek java sajnos nálunk nem honos, ezért a az imént említett örökzöldek fokozott odafigyelést igényelnek.  A fagyok ellen például a növény törzse köré kell helyezni egy 5-10 cm-es lomb, vagy fenyőkéreg takarást. A kintre ültetett növényeknek téli időben szélvédelemre is szükségük lehet. Ilyen esetben érdemes olyan fajok közül válogatni, amelyek jól tűrik a viszontagságosabb hónapokat is. Ilyen a tűztövis, a júliaborbolya, és a puszpáng.

A leggyakrabban ültetett örökzöld cserjének számít. Tavasszal a virágaival, ősszel a sárga, narancs vagy piros színű terméseivel díszít. Levelei egész télen fennmaradnak. Nyírott és nyíratlan sövényt is készíthetünk belőle. Jó szárazságtűrő, így ritkán öntözött kertekbe is kiváló. Kedvelt fajtái a sötétnarancs termésű Orange Glow, a citromsárga Soleil d’Or, és a piros Kasan és Red Column.

TŰZTÖVIS (PYRACANTHA)

Melyik 10 legszebb örökzöld sövény?, Smaragd Tuja

A leggyakrabban ültetett örökzöld cserjének számít. Tavasszal a virágaival, ősszel a sárga, narancs vagy piros színű terméseivel díszít. Levelei egész télen fennmaradnak. Nyírott és nyíratlan sövényt is készíthetünk belőle. Jó szárazságtűrő, így ritkán öntözött kertekbe is kiváló. Kedvelt fajtái a sötétnarancs termésű Orange Glow, a citromsárga Soleil d’Or, és a piros Kasan és Red Column.ÖRÖKZÖLD PUSZPÁNG (BUXUS SEMPERVIRENS)

Metszés nélkül hazánkban 3-4 méteres bokorrá fejlődik. hazája Dél- Európa, Kis Ázsia. Sokoldalúan felhasználható dísznövény. A metszést nagyon jól tűri. Léteznek alacsony növésű fajtái is. Utóbbi években megjelent egy agresszív kártevője – a puszpángmoly – emiatt csak olyan kertekbe javasolt, ahol folyamatoa növényvédelmi kezelésben részesül.

Melyik 10 legszebb örökzöld sövény?, Smaragd Tuja

JÚLIABORBOLYA (BERBERIS JULIANAE)

Kínából származik, 2-3 méter magasra megnövő gömbölyded bokor. A legedzettebb örökzöld növény, ezért kevésbé gondozott kertbe is bátran ültethetjük. Fényes sötétzöld levelei gyakran pirosra színeződnek. Veszélyesen nagy tüskéi miatt vadak ellen is kiváló.

Melyik 10 legszebb örökzöld sövény?, Smaragd Tuja

JAPÁN KECSKERÁGÓ (EUONYMUS JAPONICUS)

Fénylő, sötétzöld levelei keresztben átellenesen helyezkednek el a hajtásain. Az alapfajon kívül számtalan nemesített változata ismert. Öntözött kertekbe kell ültetni, és az egészséges és szép fejlődéséhez szüksége van megfelelő tápanyag ellátásra is.

Melyik 10 legszebb örökzöld sövény?, Smaragd Tuja

NYUGATI TUJA FAJTÁK (THUJA OCCIDENTALIS)

A nyugati tujából akár nyírás nélkül is lehet sövényt nevelni.  Üde zöld színe miatt kedvelt fajta a Smaragd. Gyors növekedése miatt szép oszlopalakot fejleszt a Columna fajta. Akár 5-6 méter magas nyíratlan sövényt is nevelhetünk belőle. Szintén oszlopos növekedésű, a magyar nemesítésű Molonyana változat. A nyugati tujákat csak rendszeresen öntözött kertekbe ültessük.

Melyik 10 legszebb örökzöld sövény?, Smaragd Tuja

TISZAFA (TAXUS BACCATA)

A tiszafa nagy előnye, hogy árnyékos helyen is szép sövényt alakíthatunk ki belőle. Igénytelen növény, a legkülönfélébb környezeti feltételekhez is képes alkalmazkodni.  Jól tűri a metszést. A puszpánggal együtt a barokk kertek kedvelt növénye volt.

Melyik 10 legszebb örökzöld sövény?, Smaragd Tuja

LEYLAND-CIPRUS ( X CUPRESSOCYPARIS LEYLANDII)

Magányosan ültetve szabálytalan alakú, közepes méretű fává nő. Gyos növekedése miatt kiválóan alkalmas örökzöld sövény létrehozására. Az erősen meszes, száraz talajok , vagy a nagyon vizes helyek kivételével mindenütt szépen fejlődik.

Melyik 10 legszebb örökzöld sövény?, Smaragd Tuja

BABÉRMEGGY (PRUNUS LAUROCERASUS)

A babérmeggy metszés nélkül 2-3 méter magasra nő. Két típusa van: az alacsony növekedésű, keskeny levelű balkáni és a magasabbra növő, nagylevelű kaukázusi.

Sövény létrehozásához ez utóbbi fajtáit érdemes ültetni. A fiatal hajtásai érzékenyek az erős fagyra. Emiatt kora tavaszi metszését érdemes előrébb hozni, és már novemberben alakítani rajta. Érdekes fajtája az Etna, amelynek a levelei vörösen hajtanak ki.

Melyik 10 legszebb örökzöld sövény?, Smaragd Tuja

FAGYAL (LIGUSTRUM)

Télen a levelek többsége a bokron marad, ezért valójában nem örökzöld, hanem télizöld növény. Létezik aranytarka levelű változata is.

VÖRÖS KORALLBERKENYE (PHOTINIA FRASERI’ RED ROBIN’)

Fényes levelű, örökzöld cserje. Az új hajtásain a levelek élénkpiros színűek. Magányosan ültetve is mutatós, de sövénynek kialakítva jobban mutat. Hideg teleken a hajtáscsúcsok visszafagynak, de a növény nem pusztul el.

Melyik 10 legszebb örökzöld sövény?, Smaragd Tuja

Forrás: Édenkert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük