Meteor

0 hozzászólás

Réztartalmú gombaölőszer .

Meteor, Smaragd Tuja

A kezelés baktériumos és gombás fertőzések ellen főleg kertészeti növények esetében. Peronoszpóra, monilia, rozsda, varasodás, levél- és vesszőbetegségek, tafrina, ágelhalás, gnomónia, tűzelhalás ellen javasolt, kontakt szer.

A METEOR ALKALMAZÁSA

A készítményt almatermésű kultúrákban (alma, körte, birs, naspolya) baktériumos és gombás eredetű ágelhalás, varasodás és tűzelhalás ellen tavaszi és őszi lemosó permetezéssel javasolt kijuttatni. Tűzelhalás ellen a védekezéseket megelőző jelleggel, rügyfakadástól zöldbimbós állapot végéig 2-3 alkalommal kell elvégezni, 7-10 napos gyakorisággal, nagy lémennyiséggel. A termés viaszosodása után zárópermetezésre a készítmény újból használható, a rézérzékenység, ill. perzselési veszély figyelembe vételével. 

Dózis: 20-40 g /10 l víz 

Megelőzés: 2-3 alkalommal, kezelések között eltelt idő: 14 nap
Egészségügyi várakozási idő: 10 nap

Csonthéjasokban baktériumos- és gombás eredetű ágelhalások, levéllyukacsosodás, monília, apiognomónia valamint őszibarackban még tafrinás levélfodrosodás ellen legfeljebb levélrügypattanásig (őszibarack), pirosbimbós állapotig (kajszibarack), fehérbimbós állapotig (szilva, meggy, cseresznye) lehet védekezni a rézérzékenységből fakadóperzselési veszély nélkül. Ősszel, lombhullás kezdetétől ismét indokolttá válhat a kezelés.
Dózis: 20-30 g /10 l víz 
Kezelések max száma: 4, kezelések között eltelt idő: 7 nap
Egészségügyi várakozási idő: 21 nap

Bogyósokban (ribiszke, málna, köszméte, szamóca, szeder, fekete bodza) levél- és vesszőbetegségek ellen a vegetációs időszak elején és a termés betakarítása után a vessző- és levélfoltbetegségek ellen lemosásszerű permetezéssel javasolt kijuttatni.
Dózis: 30 g /10 l víz 
Megelőzés: 4 alkalommal, kezelések között eltelt idő: 10 nap
Egészségügyi várakozási idő: 21 nap

Dióban baktériumos és gombás betegségek (kivéve lisztharmat) ellen az őszi lombhullástól a levélkezdemények megjelenéséig, míg mandulában lombhullástól fehér, ill. rózsaszín bimbós állapotig végezzük a kezeléseket.
Dózis: 30 g /10 l víz 
Megelőzés: 4 alkalommal, kezelések között eltelt idő: 10 nap
Egészségügyi várakozási idő: 21 nap

Szőlőben a kezeléseket szőlőperonoszpóra és orbánc ellen előrejelzésre alapozva, preventíven szükséges elkezdeni a 20-25 cm-es hajtásállapot körül, majd a fertőzés alakulása szerint 7-14 naponként megismételni. A fürtzáródás utáni rezes kezelések kedvezően befolyásolják a szürkepenész elleni hatékony védekezést.
Dózis: virágzás előtt: 20 g/10 l vízvirágzás után: 30 g/10 l víz
Megelőzés: 4 alkalommal, kezelések között eltelt idő: 7 nap
Egészségügyi várakozási idő: 21 nap

Zöldségféléknél

(paprikában, paradicsomban, uborkában, cukkinibabban, borsóban, hagymában) baktériumos és gombás betegségek ellen a kezeléseket előrejelzésre alapozva, preventíven kell elkezdeni, majd a fertőzés alakulása szerint 2-3 alkalommal, 10-14 naponként megismételni. Fűszerpaprikában további 2-3 védekezés is szükséges járványveszélyes időszakban.
A Meteor gombaölő készítmény hatékony még paradicsomban fitoftóra ellen, kabakosok esetében peronoszpóra ellen, védekezhetünk továbbá bab fenésedés és bab rozsda, borsó aszkohita, borsó rozsda, hagyma peronoszpóra ellen! 
Dózis: Bab, borsó és paprika: 20 g/10 l vízparadicsom, kabakosok, hagyma: 30 g/10 l víz
Megelőzés: 4 alkalommal, kezelések között eltelt idő: 10 nap
Hagyma egészségügyi várakozási idő: 21 nap
Paprika, paradicsom egészségügyi várakozási idő: 7 nap
Uborka, cukkini, bab, borsó egészségügyi várakozási idő: 5 nap

Burgonyában a kezeléseket előrejelzésre alapozva, preventíven szükséges elkezdeni burgonyavész azaz fitoftóra ellen, majd a fertőzés alakulása szerint 8-10 naponként célszerű megismételni.
Dózis: 60 g/10 liter víz
Megelőzés: 4 alkalommal, kezelések között eltelt idő: 8 nap
Egészségügyi várakozási idő: 7 nap

Dísznövénykultúrákban baktériumos és gombás eredetű betegségek ellen (kivéve lisztharmat) a készítményt tavasszal és ősszel lemosó permetezésként javasolt kijuttatni. Almatermésű díszkultúráknál a zöldbimbós állapotot követően réztartalmú szerrel a termések viaszosodásáig réz tartalmú szerrel ne kezeljük. A vegetációs időszakban a baktériumos és gombás betegségek elleni permetezést preventíven végezzük, és a fertőzés alakulása szerint ismételjük.
Dózis: 30 g/10 liter víz
Megelőzés: 3 alkalommal, kezelések között eltelt idő: 10 nap

METEOR HATÓANYAGA: 

88 % rézoxiklorid (50 % fémréz)
FORMULÁCIÓ: 

nedvesíthető por (WP)

KISZERELÉS:

30 g, 1 kg

FORGALMAZÁSI KATEGÓRIA:

A III. forgalmi kategóriába sorolt növényvédő szer vásárlása és saját célú felhasználása szakképesítéshez, engedélyhez nem kötött. (43/2010 (IV.23) FVM rendelet)

Kategória:

1 Egy hozzászólás: “Meteor”

Hozzászólások lezárva.