Tápanyagozás

0 hozzászólás

Tápanyagozás

Talajjavítás alapanyagai

BY NAGY JUCÓ · PUBLISHED 2019-03-24 · UPDATED 2021-03-23

Sok mindenről beszéltünk már a talajok kapcsán, ideje a talajjavítás alapanyagai témakört is körbejárni.

Legjobb, ha a növények igényének megfelelő virágföldet választunk,

, ami megfelelő összetételű és ph értékű.

talajjavítás legegyszerűbb módja a levegőztetése, vagyis az ásás és kapálás. Az is megoldás, ha az adott talajhoz egy más fajta talajt keverünk, pl. tőzegeshez homokot.

másik lehetőség valamilyen adalékanyag adagolása, hogy javítsuk a talaj tulajdonságait. Az adalékanyag lehet szervetlen ásvány, vagy szerves anyag. A szerves trágya, vagy műtrágya javítja talaj szerkezetét és a használhatóságát.

Komposzt:

természetes talajjavító anyag, amit saját magunk is előállíthatunk a háztartási szerves hulladék komposztálásával. Javítja a talaj szerkezetét, fényelnyelő tulajdonsága pedig elősegíti a talaj felmelegedését, ami különösen tavasszal, a csíráztatás idején nagy előny. Vízmegkötő képessége miatt kevesebb öntözést igényel, növeli a növények betegségekkel, kártevőkkel szembeni ellenálló képességét. A gyorsan kioldódó műtrágyával szemben lehetővé teszi a különböző tápanyagok folyamatos felvételét.

másik lehetőség valamilyen adalékanyag adagolása, hogy javítsuk a talaj tulajdonságait. Az adalékanyag lehet szervetlen ásvány, vagy szerves anyag. A szerves trágya, vagy műtrágya javítja talaj szerkezetét és a használhatóságát.

Talajjavítás alapanyagai

Szerves-trágyák:

A szárított szarvasmarhatrágyától sokan félnek, mert büdösnek vélik. Az érett trágyának ezzel ellentétben jellegzetes, enyhe, édeskés illata van. Magas nitrogéntartalma miatt kedvelt talajjavító. Magas humusztartalma és morzsalékos szerkezete a növények begyökeresedését és kezdeti fejlődését hatékonyan támogatja. Nitrogéntartalmát egyenletesen adja le, ezért utólagos talajjavításra bármilyen növényhez alkalmas. természetes talajjavító anyag, amit saját magunk is előállíthatunk a háztartási szerves hulladék komposztálásával. Javítja a talaj szerkezetét, fényelnyelő tulajdonsága pedig elősegíti a talaj felmelegedését, ami különösen tavasszal, a csíráztatás idején nagy előny. Vízmegkötő képessége miatt kevesebb öntözést igényel, növeli a növények betegségekkel, kártevőkkel szembeni ellenálló képességét. A gyorsan kioldódó műtrágyával szemben lehetővé teszi a különböző tápanyagok folyamatos felvételét.

Natúr tőzeg:

A tőzeg elhalt növények bomlásterméke, ami vízzel borított és levegőtől elzárt környezetben, különböző biológiai, kémiai és fizikai folyamatok révén alakul ki. Savanyú kémhatást kedvelő növények termesztő közegeinek alkotórészeként, illetve szerves anyagban szegény homoktalajok javítására kiváló.

A bomlottság mértékétől függően megkülönböztetünk: fehér, barna, és fekete tőzeget. A fehér tőzegben még jól láthatóak a növények rostjai, a barna tőzeg már bomlottabb. Még ebben is láthatóak a rostok, de már sokkal kisebb mértékben. A legidősebb a fekete tőzeg, ez már teljesen földszerű anyag, a növényi rostok már alig látszanak benne.

Tőzeget főleg a talaj szerkezetének javítására használunk, de 40-50% szerves anyag-, 2-3% nitrogéntartalma miatt önálló trágyaként is megállja a helyét.

kókuszrost

a kókuszdió üzemek mellékterméke, amit eredményesen használhatunk talajkeverékekhez, csíráztatáshoz, gyökereztetéshez. PH értéke 6,5-7,5 közötti, csíramentes, penészedésre nem hajlamos.

Az agyaggranulátum 

 nem más, mint különböző szemcse nagyságú, égetett agyaggolyó. Talaj szerkezetének és víztartó képességének javítására, vagy önmagában vízkultúrás növénytermesztésre is alkalmas. A golyók a földdel ellentétben nem tömörödnek, így az mindig szellős marad. Nincs rothadás és penészedés, ezért a növény gyökereit levegősen, egészségesen tartja. Az agyaggranulátum jól felszívja és sokáig tárolja a vizet, ezért balkonnövényekhez is ideális. A vizet lassan adja le, így hosszú ideig fennmarad a talaj nedvessége és napfény hatására sem szárad ki. Kiválóan használható a cserepek földjének dekorációs fedésére és víztartó rétegeként is.

Perlit

 egy fehér, porózus, könnyű szemcsés anyag, amit kőzet hőkezelésével érnek el. A perlit teljesen steril és csíramentes, ph értéke 6,8 -7,1, javítja a talaj szerkezetét és víztartó képességét. Környezetbarát termék, a szemcsék sok levegőt és sok vizet képesek befogadni. Önmagában és adalékanyagként adható a virágföldhöz. A kertészeti perlit, főleg a durvább, az egyik legjobb gyökereztető közeg a leandereknek, biztosítja a jó vízelvezetést és vízmegtartást valamint a gyökerek levegőztetését. A talajjal 25-50-75 százalékos arányban keverve szaporító és nevelő közegként is használható. Az egy rész durva perlit, egy rész tőzeg valamint egy rész homok keveréke is jól használható gyökereztető közeg.

forrás: https://balkonada.hu/

Kategória:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

fel az oldal tetejére