TUJA BARNULÁS – „ÖRÖKZÖLD” TÉMA

0 hozzászólás

Manapság a kerteket el sem tudjuk képzelni örökzöldek nélkül. Tujákat ültetünk szegélynövényként, erdőt idéző árnyékát élvezzük a fenyőknek, amelyek üde színfoltjai környezetünknek. Egész évben zöld pompát biztosítanak nekünk, amely miatt nagy népszerűségnek örvendenek. 

TUJA BARNULÁS OKAI

Gyakran találkozhatunk az utóbbi években a tuják barnulásával, amelyet okozhatnak gombás betegségek, de a benne károsító szúbogarak is gyengíthetik. Általánosságban elmondható minden növényről, hogy ha megfelelően tápláljuk őket, akkor ellenállóbak lesznek a kártevőkkel és a kórokozókkal szemben is. Emiatt sose feledkezzünk meg a tápanyag-utánpótlásról és persze a megfelelő öntözésről (tápanyag-utánpótláshoz válassz speciáls tuja tápoldatot). Szélsőséges időjárás jellemző az utóbbi években hazánkra is, ezért egyre nagyobb jelentősége lesz a növények és azon belül az örökzöldeknek is a jó kondíció fenntartására, hogy könnyebben tudjanak alkalmazkodni az eltérő időjárási viszonyokhoz. 

Ha azt tapasztaljuk, hogy a növény nem megfelelő intenzitással növekszik, nem a rá jellemző színben pompázik, esetleg sárgul, fakul a színe, akkor következtethetünk arra, hogy tápelemhiányban szenved. A leggyorsabb és leghatékonyabb megoldás a tuja lombtrágyázása, használjunk Fitomaxx Örökzöld lombtrágyát hiánybetegségek kialakulása ellen megelőző jelleggel, vagy már a kialakult problémára. A tujafélék érzékenyek a magnéziumhiányra, amely miatt sárgulhatnak a levelei. A Fitomaxx Örökzöld lombtrágya emiatt 9% magnéziumot és 6%-ban nitrogént tartalmaz a megfelelő növekedés és a jó kondíció megtartása érdekében. A tuja lombtrágya kijuttatását időzítsük lehetőség szerint a kora reggeli órákra, amikor még harmatosak a levelek és a hőmérséklet is megfelelő. A levélen keresztül végzett tápanyagutánpótlás serkenti a növény nedvkeringését, így a talajból is könnyebben felveszi a tápanyagokat. 
Dózis: levéltrágyázásra 1-1,5% töménységben 2-3 hetente, tápoldatozásra max 1% töménységben, 1 dl tápoldatot 10 liter vízhez adagolva 2-3 hetente.

tuja sárgulás

 MITŐL BARNULHAT MÉG A TUJA? 

Nem megfelelő környezeti tényezők

Örökzöldek: a tuja betegsége és annak kezelése. A barnulás ellen a Picador Rovarölő talajfertőtlenítőszer ajánlott.

A vízhiány egy igen gyakori oka a tuják száradásának, mivel szeretik a nyirkos, jó vízáteresztő képességű talajt. Ahogy már említettem a  tápanyaghiány is okozhatja a száradást, ennek megelőzésére jó, ha az ültetéskor és ezt követően minden évben tavasszal és ősszel pótoljuk az a tápanyagot. A tuja műtrágyázásra tökéletes megfelelnek a Kiskertész műtrágyák is. A talajlakó kártevők, mint a pajor vagy a lótücsök kártékony munkájának köszönhető, hogy a tujáknak sárgul a levele. Ez esetben ellenük kell védekeznünk (Picador 0,8MG). A tuják belső, idősebb leveleinek sárgulását a koruk okozza, valamint a napfényhiány.

Tuja gombás eredetű betegségei

Abban az esetben, ha a tuja levelek széle kezd barnulni, biztosak lehetünk benne, hogy gombafertőzés áll a háttérben.
A tujákat megtámadó egyik betegség a kabatinás ágelhalás, ami a levelek csúcsi részének elhalását okozza. A fertőzés terjedésével, idővel az egész hajtásra jellemző lesz a barnás elszíneződés. A kórokozó a fertőzött hajtásokon telel, az alacsony hőmérséklet és a magas páratartalom kedvez a terjedésének. A didimaszcellás betegség következtében is sárgulnak a tujánk levelei. Ennél a gombabetegségnél először egy-egy pikkelylevél kezd el sárgulni, majd egész ágak sárgulnak és a növény el is pusztulhat. A terjedésének kedvez a párás, esős idő.
Mindkét betegségnél kerüljük a sűrű állományt és ne hagyjuk ki az őszi és tavaszi lemosó permetezést, hogy megelőzzük a megjelenését. A lemosó permetezést végezhetjük a Meteor és Hydrostarral.

meteor
hyrostar

Kártevők megjelenése a tuján

A tujákat különböző kártevők is megtámadhatják, amitől szintén sárgulhatnak a levelei. A pajzstetvek a számos növény közözött a tujákon is megjelenhetnek. A gyenge növényeken jellemző, hogy nagy létszámban jelennek meg és a levelek, hajtások sárgulását okozzák kártételükkel. A tujafúró-aranymoly megjelenése is okot adhat a levelek sárgulására. A pikkelylevelekben alakítanak ki aknákat, amitől barnulnak a hajtások és le is hullhatnak.
Mindkét kártevő elszaporodása ellen hatásos, ha fertőzött részeket levágjuk és rovarlőszerrel: Spilan 20 SG permetezzünk.

Forrás:https://fatudor.hu/tuja-barnulas

Kategória:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

fel az oldal tetejére