Ezek a legnépszerűbb tuja fajták

0 hozzászólás

tuja nem véletlenül a legnépszerűbb örökzöld növény a hazai kertekben. Széles körű alkalmazását nem pusztán a legkülönbözőbb fajták által közvetített esztétikai élménynek köszönheti.

Gyakorlatilag nem létezik olyan igény, melyhez ne lenne kiválasztható a megfelelő tujafajta. Legyen szó a tetszetős megjelenésről vagy éppen az egész évben funkcionáló szép zöld „tujakerítés” igényéről, írásunkban a kertbe ültetett tuják főbb fajtáit vettük nagyító alá.

Mielőtt választunk, ezekre figyeljünk! 

sövénynek alkalmas tujafajták száma gyakorlatilag megszámlálhatatlan. Valamennyi tujafajtára igaz, hogy lombozatukat a téli hónapokban is megtartják, magyarán örökzöldek. Mielőtt a kertünkbe szánt tujafajta kiválasztásába fogunk, érdemes eldöntenünk mennyi időnk is lesz a tuja ápolására. Bár a kertbe ültethető tujafajták többsége nem, egyes fajok igénylik például a metszést, amiről a vásárlás során érdemes tájékozódni. Vegyük tekintetbe ugyanakkor az egyes fajták növekedésének és terjeszkedésének mértékét, korlátait.

Nyilvánvalóan van aki a nagyobb, és van aki a kisebb méretet részesíti előnyben, ám a kiválasztás során ne kizárólag a tuja magasságát nézzük. A smaragdtuja például még mindig meglehetősen népszerű, sőt ma már aranysárga színváltozatban is beszerezhető, ami a zöld gyep mellett igazán jól mutat. A kertészek a szóban forgó tujafajtát döntően azoknak ajánlják, akik az elegáns, szolid és konzervatív sövényt kedvelik. Nem árt figyelembe venni tovább azt a tényt sem, hogy a nyíratlan tuja vékony, gyenge és nem is takar.

Válasszunk szép, tömör, erőteljes növényt, így nem csak a telepítéskor, de később is sokkal szebb sövényünk lesz. Több szempontot is mérlegeljünk a rendelkezésre álló kínálat fajtáinak összehasonlítása során és mielőtt foltosodna, barnulna – sárgulna a tujád, végezd el az Örökzöld rutin kezelésket rendszeresen, hogy mindig teljes pompájában ékesíthesse a kerted! Kattints ide a rutinért!

Oszlopos,- kúszó,- törpe- vagy sövénytuját válasszak?

A fentiekből is kitűnik, hogy rengeteg féle tuja létezik a világon, amelyek között megtalálhatók az egészen apró növésű törpe fajták, illetve az óriásra növő, kifejlett állapotban akár több tíz méter magasságot is elérő számtalan színű és formájú növény. A közkedvelt örökzöld ciprusfélék családján belül az oszlopos tuják vitathatatlan népszerűségnek örvendenek évtizedek óta. Ez a tujafajta nem pusztán felfelé törekvő tulajdonságának köszönheti közkedveltségét, de karcsú, tömött, kifejezetten szép formájú örökzöld megjelenésének is. Általánosan elterjedt és kedvelt változata a már említett smaragd  tuja.

Az oszlopos tuják „favoritjai” – smaragd tuja és sárga malonyai tuja

„Thuja occidentalis ’Smaragd’”, azaz a smaragd tuja mely formájával és nem utolsó sorban üde zöld színével megkapóan kellemes látványt biztosít kertünkben az év minden napján.  Amennyiben az ültetés után néhány éven keresztül rendszeresen öntözzük és persze a kellő tápanyaggal is ellátjuk, dús megjelenésével a smaragd tuja mind nyírott mind nyíratlan sövényként is maximálisan be fogja tölteni a szerepét.

Amennyiben az oszlopos tuját nyírott sövényként ültetjük kertünkbe meg fogja védeni kertünket a telken kívülről érkező kíváncsi tekintetétől. Nyíratlan sövényként pedig egyfajta szellősebb térelválasztó hatását is kiaknázhatjuk.

 A „Thuja occidentalis ’Malonyana Aurea’”

 vagy közismertebb nevén oszlopos sárga malonyai tuja egy kifejezetten dekoratív megjelenésű, igen lassan növekvő oszlopos örökzöld tujafajta, amely testvérével ellentétben 3-4 méternél magasabbra nemigen nő meg. Érdekessége, hogy a szóban forgó tujafajta levelei fakadáskor sárgás színben jelennek meg, majd a nyár folyamán e növény ezen részének színe némiképp tompul.


Megjelenésének köszönheti, hogy az előkertek és városi parkok kedvelt növénye, mely színével és formájával magára vonja a figyelmet. Családi házak kerttulajdonosai kedvelik továbbá azért, mert egyfelől nagyon feldobja a kert hangulatát, és kifejezetten érvényesül a kertbe ültetett egyéb domináns zöld növények társaságában. A fajtával kapcsolatban érdekes adalék lehet, hogy amennyiben sövényként ültetjük, akkor tavasztól őszig legalább egy-két alkalommal mindenképp nyírjuk meg, mert ezáltal tömöttebb hatást érünk el.

Kúszó tuja? – akkor Zöld terülő boróka

A kertészeti szakkönyvek lapjait forgatva azonnal szembetűnik, hogy kúszó tuja névvel illetjük az összes terülő örökzöld fenyőfélét, a tuján kívül ide értve a borókát és a hamisciprust is. Nemcsak a kert díszítésére, de talajtakarásra, talajmegkötésre, a visszatérő gyomosodás megállítására valamint kevésbé szép területek, tárgyak ellensúlyozására is alkalmazhatjuk. A kúszó tuják között fajták tekintetében kétségtelenül a borókák családja a leggazdagabb. Utóbbi igaz a különböző fajták eltérő színárnyalataira is, ami lehetőséget ad a kerttulajdonosoknak arra, hogy a borókák segítségével gyakorlatilag játszani tudnak a színekkel. A fajtán belül egyaránt találunk arany, zöld, ezüst és persze tarka variációkat is.

A borókák közül hazánkban is az egyik legelterjedtebb fajta

 zöld terülő boróka (Juniperus media ’Mint Julep’)

, amely egy kellemes félkörös növekedésű kúszónövény. Kifejlett állapotában maximum 150 cm-es magasságával, szélesen növő örökzöld megjelenésével egy meglehetősen dekoratív talajtakarónak számít. A fényes zöld színben pompázó, félkörös növekedésű fajta a kertek, parkok évtizedek óta mutatós terülő növénye. Ez a kúszónövényfajta nemcsak kiváló tél- és szárazságtűrő növény, de kevés gondozást is igényel. Átlagos talajban jól érzi magát, ráadásul kifejezetten szárazságtűrő.

Törpe gömb nyugati tuja

törpe tuja tujafélék – mint nevük is mutatja – döntően a tujáknak azokat a csoportját ölelik fel, amelyek meglehetősen lassú növekedésűek. A törpetuják évi növekedése nagyjából 2 és 9 cm között mozog, ráadásul végleges méretük sem haladja meg az 1-2 métert. Ebből adódóan nem kell attól tartanunk, hogy egyrészt kinövik a kertet vagy elnyomják egymást. Természetesen a törpetuják is örökzöldek, kifejezetten szeretik alkalmazni őket kisebb kertekbe, sziklakertekbe, sírokra, dézsába, balkonládába. Mindenképpen érdemes vagy teljesen napos, vagy a nap egy meghatározott időszakában napfényes-félárnyékos helyre ültetni őket.

A Törpe gömb nyugati tuja (Thuja occidentalis ’Danica’) 

– vitathatatlanul az egyik legkedveltebb törpe örökzöld növény, amely elegáns megjelenésével szintén leggyakrabban az előkertek és a parkok mutatós növénye. Ez a maximum 80-100 cm magasra növő fagytűrő tujafajta szabályos gömb alakú és igen jól viseli a hazai szélsőséges éghajlati viszonyokat.

Az egyik leggyorsabban növekvő tujafajták csoportját vitathatatlanul a sövénytuják jelentik,

 gyors növekedésük mellett a nyírást is jól bírják. Funkciójukat tekintve nemcsak árnyékkal szolgálnak, de beláthatatlanná is teszik a kertet. A Zöld nyugati tuja (Thuja occidentalis ’Brabant’)

(Thuja occidentalis ’Brabant’)

– vitathatatlanul a sövénytuják egyik legnépszerűbb fajtája. Ennek az 5-7 méter magasra megnövő, fiatalon laza,  kúp alakú, később már zártabb örökzöld növénynek a pikkelylevelei világoszöldek, szélesek, télen kissé megbarnulnak. A kertbarátok körében utóbbiak mellett azért is kedvelt, mert bár a tápanyagban, öntözésben gazdag talajon jobban fejlődik, kifejezetten téltűrő, sőt jól viseli a kemény teleket is.

Tudnod kell, hogy olyan örökzöld  nincs amit nem kell ápolni.

Van ami kevébé igényes, de azokat is tavasszal,  ősszel  legalább egyszer  tápanyagozásban, növényvédelmeben kell részesíteni, hogy amire felnő erős kondícióval rendlkezzen és ellenállóvá  váljék  a betegségekre, rovarkártételre.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony

Kategória:

1 Egy hozzászólás: “Ezek a legnépszerűbb tuja fajták”

  1. Visszajelzés: Smaragd Tuja - növény

Hozzászólások lezárva.