Boróka-tarkadíszbogár (Ovalisia festiva)

0 hozzászólás

Boróka-tarkadíszbogár (Ovalisia festiva)

Boróka-tarkadíszbogár
Boróka-tarkadíszbogár

boróka-tarkadíszbogárra (Ovalisia festiva) 2012- ben figyeltek fel az emberek Budapest és vonzáskörzetében. Egyre több tuja sövény pusztult el úgy, hogy a kertészek nem tudták mi lehet a bajuk. Első ránézésre csak, hajtás- és ág elhalásokat figyelhetünk meg, tünetként. A kártevő elsősorban a boróka- és tuja féléket támadja.

A problémát ez a szép, fémes-, zöldes-kékes színezetű díszbogár lárvája okozza (1.kép). A berágás helyénél gyantafolyás figyelhető meg. A kéreg alatt kezd el rágni, majd behatol egészen a fás részig is. Itt elrágja a növény szállító edénynyalábjait, aminek következtében a növény pusztulását a víz és tápanyag hiány okozza.

Boróka-tarkadíszbogár ovális röpnyílásEgy egyed kifejlődése 1-2 évig tart. A kifejlődött díszbogarak elhagyják a növényt, amit később ovális alakú röpnyilásokként figyelhetünk meg (2.kép).

A kártevő elleni védekezést eddig nehezítette, hogy 2016 júliusáig védett állatként volt nyilvántartva. Egyetlen boróka-tarkadíszbogár eszmei értéke 50 ezer forint volt. Azonban most eltörölték ezt a szabályozást, és már kártevőnek minősül. Így lehet ellene védekezni.

A legfontosabb, hogy jó kondícióban tartsuk növényeinket (az idősebb tuják is kapnak öntözést, tápanyagutánpótlás). Boróka-tarkadíszbogár súlyos kártételeAzonban attól, hogy lehet védekezni a kártevő ellen, még nem jelenti azt, hogy meg is tudjuk menteni a megtámadt növényt. A boróka-tarkadíszbogár esetében, csak a kifejlett, éppen rajzó egyedek ellen tudunk permetezni, mivel nincs olyan növényvédőszer, ami felszívódna a fás részbe – ami a lárvák ellen hat. A védekezést tovább nehezíti, hogy a rajzása elhúzódó, így tavasztól-őszig bármikor megjelenhetnek.

Megfigyelések alapján az elmúlt években június-július környékén volt egy fő rajzási szezon, ez egy esélyt ad számunkra, az ellenük való védekezésben.

Forrásh.

Forrás:http://anovenydoki.hu/Boroka-tarkadiszbogar/4/1247/0

Kategória:

1 Egy hozzászólás: “Boróka-tarkadíszbogár (Ovalisia festiva)”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

fel az oldal tetejére