5 örökzöld növény, ami kiváló térelválasztó lehet

Lehetnek nyírtak, és nyíratlanok, lombhullatók és örökzöldek, lomb- és tűlevelűek, de akár virágosak, gyümölcstermők, madárbarátok, kerítésre futtathatók, áthatolhatatlanok. Ez alkalommal 5 sövénynek való örökzöld dísznövényt mutatunk be.

 

Télálló bambuszok

A legalacsonyabb fajták csupán 1-1,5 méter magasra nőnek, de akár 10 méteresre növő fajták is léteznek, ami nem kis teljesítmény egy pázsitfűfélétől. Egyaránt találunk köztük tűző napot és félárnyékot kedvelőket. Sokan még a mai napig is idegenkednek tőlük, pedig megjelenésük egyedi és mutatós, fenntartásuk könnyű, télállóságuk kiváló, ráadásul nem csupán sövénynek, hanem önmagában díszítő növénynek is használhatjuk őket.


Tiszafa

A tiszafa előnye, hogy árnyékos helyen is szép sövényt alakíthatunk ki belőle, de a tűző napot is jól viseli. Rendkívül igénytelen növény a legkülönfélébb környezeti feltételekhez is jól alkalmazkodik. Jól tűri az erős metszést is. Nem véletlen, hogy a puszpánggal együtt a barokk kertek kedvelt növénye volt. A tiszafa termésének piros magköpenye édes és ehető, de a benne lévő mag mérgező, ezért kisgyermekek mellé inkább kerti nem termő, hímivarú növényeket vásároljuk!


Japán kecskerágó

Fénylő sötétzöld levelei keresztben, átellenesen helyezkednek el hajtásain. Arany- és fehértarka változatai is beszerezhetők. Ha felváltva ültetjük őket az alapfajjal, igen látványos tarka sövényt kapunk. Évente elég egyszer, legfeljebb kétszer nyírni. Mindenképpen öntözött körülmények közé ültessük és a rendszeres trágyázásról se feledkezzünk meg.


Babérmeggy

A babérmeggyek közül főképp a nagyobb levelű, nagyra növő kaukázusi változatok közül érdemes választanunk, például az Etna fajtát, amelynek levelei vörösen hajtanak ki tavasszal. Szívós, fagytűrő cserje, egyedül a túlzottan meszes talajt nem kedveli. Bőrszerű levelei olyan sűrűn nőnek, hogy szinte áthatolhatatlan falat alkotnak. Ha nem metsszük rendszeresen, akkor fehér, erős illatú virágaiban is gyönyörködhetünk késő tavasszal.


Vörös korallberkenye

Fényes levelű örökzöld cserje. Az újonnan fejlődő hajtások csúcsain a levelek élénkpiros színűek. Magányosan ültetve is mutatós növény, de sövényként egyszerűen szenzációs. Kemény teleken – amire talán az utóbbi 10 évben nem volt példa – a hajtáscsúcsok esetleg visszafagyhatnak, de ettől a növény nem pusztul el. Elsősorban félárnyékos helyekre érdemes ültetni, mert az augusztusi forróság megperzselheti friss hajtásait. Április-májusi dús virágzása is tovább emeli a növény értékét.

forrás:lakberinfo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük