Az örökké zöld tuja 3 titka

0 hozzászólás

 

Az egész évben zöldellő, kevés törődést igényelő fenyő félék és lomblevelű örökzöldek kedvelt motívumai a kerteknek. A tujákkal azonban sokaknak meggyűlik a baja. Elárulom mit tegyél,  hogy a tuja örökké zöld maradjon.

 

Gondozott tuja

Gondozott, egészséges tuja

Ugye milyen bosszantó tud lenni, amikor az évekig dédelgetett és zöldellő tujád egyszer csak barna színre vált? Az ok lehet akár gombafertőzés is, de a tápanyag hiány vagy a nem megfelelő gondozás is hasonló tüneteket okoz.

Szívbemarkoló látni, ahogy kedvencünk egyik napról a másikra elveszti zöld színét és haldokolni kezd. Ilyenkor jön az elkeseredett kapkodás, az interneten kutakodás, a gyorssegély keresése. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne megelőzni a elszíneződést. Szinte biztos, hogy utólagos beavatkozásnál lesznek visszafordíthatatlan folyamatok. De miért is várnál, addig míg bekövetkezik a baj? A tuja rendszeres karbantartásával megelőzhető a nem kívánt elváltozás, sárgulás és a vele járó bosszúság.

A tuja barnulás hátterében többnyire nem betegség, hanem élettani ok áll. A faiskolában szakszerűen babusgatott gyönyörű tuják védett mikroklímájukból kikerülve gyakran mostoha sorsra jutnak. Sokszor nem tökéletes talajba kerülnek és az ideális életfeltételeket sem biztosítjuk számukra, ahogy azt előzőleg megszokták.

A tuja betegségek egy hatalmas témakör, amire most nem térnék ki. Ha betegségre gyanakszunk, mert biztosak vagyunk abban, hogy a környezeti feltételek megfelelőek, akkor nagy valószínűséggel gombás betegséggel vagy kártevőkkel állhatunk szemben. A gondozási hibákból eredő károk kivédésére a legjobb módszer a megelőző, preventív növényápolás, a rendszeres és kiadós tápanyagozás. A jó kondícióban lévő  növény sokkal  ellenállóbb  a betegségre, kártevő támadásra

 

 

Tuja barnulás megelőzése

A legjobb védekezés a tuja jó kondícióban tartása. Az ideális körülmények között nevelt, vízzel és tápanyaggal rendszeresen kényeztetett, kártevők ellen permetezett tuja ellenálló és egészséges lesz. Nem szabad megfeledkezni a tényről, hogy a tuja nem őshonos hazánkban, csapadékosabb, páradúsabb klímához van szokva, ezért nehezen viseli a mi forró nyarainkat.

A tuja legyengülésének fő okai:

  • vízhiány,
  • tápanyag hiány,
  • növényvédelem elmaradása.

Bele gondoltál már hány év kell ahhoz, hogy az újonnan vásárolt növényeid „belakják” a kertet és zöld oázist alkossanak? Kiszámoltad már mennyi pénzbe és energiába kerülne a nulláról újra bezöldíteni a kertet? Ezekhez az összegekhez képest eltörpül a megelőző karbantatás költsége. Nem beszélve arról, hogy mennyi bosszankodástól, kellemetlenségtől óvod meg magad az előrelátó gondoskodással.

 

Barna, beteg tuja

Víz

Az örökzöld cserjék öntözése az első két évben kiemelt jelentőséggel bír. Ez az időszak határozza meg a gyökeresedés minőségét és ezzel a tuja élettartamát. A rosszul öntözött növény képtelen rendesen fejlődni és hosszútávon fennmaradni.

Gyakori hiba, hogy az automata öntözőrendszeres kertekben a tujasor vízpótlását napi 10-20 perces csöpögtetéssel kívánják megoldani. A nedves felső talaj elkényezteti a tuját és nem növeszt mély gyökereket. Egészséges, nagy gyökérrendszer hiányában pedig nem lesz, ami táplálja, vizet, tápanyagot szállítson számára. Elindul a legyengülés folyamata, romlik a növény nedvkeringése és az egészségi állapota.

A tuja inkább ritkább, de nagy mennyiségű öntözést igényel. Hetente egyszer alaposan árasszuk el vízzel a gyökerét. Egy 1,5-2 méteres növénynek legalább 50 liter vizet adjunk. Az öntözést lehetőleg a reggeli órákra időzítsük, amikor legjobban le van hűlve  a talaj.

A cserépbe ültetett cserjék még több vizet igényelnek, hiszen a felmelegedő cserép általi vízveszteséggel is számolni kell.

Örökzöldjeink téli vízpótlásáról sem feledkezhetünk meg. A téli időszak pihenésre szolgál ugyan, de a télen is zöld lombozat igényli a vizet, mivel az anyagcsere ekkor sem áll le. Az öntözésen kívül a fagymentes napokon a por lemosását is elvégezhetjük bőséges vízadaggal, ezt a növények nagyon meghálálják.

Tápanyag

Gyönyörű, fejlődő növényeink csak akkor lesznek, ha éhségüket is csillapítjuk, azaz a víz mellett tápanyaggal is ellátjuk őket. Különösen fontos a megfelelő tápanyag a friss ültetéseknél, a legyökeresedés idején.

Tujaültetés után, legyen az konténeres vagy földlabdás, mindig  gyökerezés serkentővel és  tápanyaggal  kezelve, bőségesen öntözve indítsuk el az új dísznövényt a fejlődés útjára. Ezt követően minden évben kétszer (tavasszal és ősszel) tápanyaggal tuningoljuk fel az állományt. Erre a legjobb a Fosfitex Mg tápoldat , talajkondicionáló Amalgerol és a Prohumin (folyékony humusz).

Ezekkel a tápanyagokkal nagy gyökérrendszer nevelésére késztetjük a tujákat, a foszfit hatóanyaggal a belső védekező rendszerüket építjük fel. A légköri aszály károsító tüneteit és a gombás fertőzéseket is sokkal jobban távol tarthatjuk a jól táplált egyedektől. A minimális növényvédelemért hosszú évekig tartó burjánzás lesz az ajándékunk.

Permetezés

A tuja tavaszi ápolásának legelső lépése a lemosás és permetezés. Magasnyomású mosóval vagy a slaggal alaposan mossuk ki a tuja ágai közül az elhalt levélzetet, ágacskákat (ügyelve arra, hogy a vízzel ne szúrjuk meg  az ép leveleket). Másnap, amikor a tuja felszárad, jöhet a kiadós permetezés.

A tavasszal és ősszel végzett lemosó permetezéssel nagyon sok megbúvó károsítót (rovart, gombát, baktériumot) pusztíthatunk el, mielőtt azok komolyabb, esetleg visszafordíthatatlan kárt okoznának növényeinkben.

A tuja permetezéséhez a réztartalmú szerek (Bordói lé, Championt, Ridomil Gold plusz) használata javasolt. A réz nem csak a felületen lévő gombákat pusztítja el, de erősíti is a szöveteket. Ezáltal a növény ellenállóbb lesz a betegségekkel, fertőzésekkel, és az időjárás viszontagságaival szemben.

A permetezést 10 fok feletti hőmérsékleten, száraz időben végezzük. Ügyeljünk arra, hogy a permetszernek legyen ideje megszáradni (kb. 4-6 óra), mert a növényre fagyva kárt okozhat, eső által lemosódva pedig nem ér semmit. Ne spóroljunk a permettel, minden kis zugba jusson az áldásos szerből. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne kerüljön a talajba, mert az ott károsodást okoz.

 

 

egészséges tuja

 

Ugye milyen megnyugtató érzés lenne, ha a nap minden percében biztos lehetnél abban, hogy egészséges örökzöldjeid még hosszú időn keresztül megtartják szépségüket és simogatják majd a lelked?

Csupán három dolog szükséges ehhez: aszályosabb időszakban bőséges víz, évente kétszer szerves tápanyag és kiadós permetezés.

forrás:balkonada.cafeblog.hu

 

Kategória:

1 Egy hozzászólás: “Az örökké zöld tuja 3 titka”

  1. admin szerint:

    Elfogadható

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

fel az oldal tetejére