Tuja kabatinás hajtáselhalása

0 hozzászólás

Tuja Fontos már itt megemlíteni, hogy a Tuják nem szeretik a Magyarországi adottságokat, mivel Kelet-Ázsiából származnak. Mivel nem optimálisak számukra az itteni feltételek, ez megkönnyíti a kártevők és a kórokozók dolgát. Sajnos nagyon sok kerttulajdonos szenved ezekkel a növényekkel és sok esetben nem lehet biztosan megállapítani a pontos problémát. Ezekhez szeretnék segítséget nyújtani, legalább a fontosabb kártevők és kórokozók bemutatásával. Azonban nem csak ezek válthatják ki a tuja barnulását, esetleg pusztulását, hanem például, szárazság, talajtani tényezők, tápanyaghiány… KÓROKOZÓK: Tuja kabatinás hajtáselhalása (Kabatina thujae)

Tuja kabatinás hajtáselhalása

Tuja kabatinás hajtáselhalása

 

A betegséget akár már februártól észlelhetjük, mivel a gomba a fertőzött hajtásokon telel át. A tünet a csúcsi pikkelylevelektől kiinduló, akár az egész hajtásra kiterjedő szürkés-barnás elszíneződés, majd elhalás követi. Fontos minél hamarabb észlelni a kórokozót, mivel a gomba, spóra szóródása májustól várható. A betegségre még jellemző, hogy élesen elkülönül a beteg és az egészséges rész. Az elhalt részeknél apró, fekete kitüremkedő foltok jelennek meg, ami a kórokozó szaporító képlete. A kórokozónak kedvez az alacsony hőmérséklet és a magas páratartalom. Ennek megfelelően elsősorban csapadékos években jelentősebb a kártétele. A védekezés alapja, hogy május (spóra szóródás) előtt távolítsuk el a fertőzött részeket és kerüljük a sűrű növényállományt. Nagy fertőzési nyomás esetén a spóra szóródásának időszakában akár 7-10 napos időközzel szükséges permetezni. Különlegesen fogékony a Smaragd tuja.

Védekezés: Polyram DF vagy az Antracol 70 WG.  Mind a mechanikai, mind pedig a kémiai védekezést a szomszédokkal összehangoltan kell végezni, mert csak így várható kielégítő eredmény. Emellett különösen fontos annak hangsúlyozása, hogy a tuják gombás betegségei sokszor csak másodlagosan jelentkeznek a nem megfelelő kondícióban tartott, gyenge növényeken (Kalcium és Magnézium utánpótlása!)

 

Kategória:

1 Egy hozzászólás: “Tuja kabatinás hajtáselhalása”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

fel az oldal tetejére