Mitől száradnak a tuja levelei, avagy mi is az a didimaszcella?

0 hozzászólás
Előfordul, hogy a tuják belső hajtásai és levelei megsárgulnak, elbarnulnak. Ezt a csúfos tünetet egy betegség okozza, amely ellen időben védekeznünk kell.

“Az esős, hűvös idő után a tujáim belső hajtásai hirtelen megsárgultak, elbarnultak. A hajtást eltörve azok néha belül üregesek, mivel a bélszövet elhal bennük. Nem csak az én kertemben, hanem az egész környéken láttam, hogy a nyugati életfák (Thuja occidentalis) szinte minden kertben ilyenek. Érdekes, hogy a keleti életfa (Thuja orientalis) viszont mindenütt egészségesnek látszik…”

Schmidt Gábor és Tóth Imre Díszfaiskola című könyve alapján úgy tűnik, hogy a didimaszcellás pikkelylevél barnulásnevű betegség támadta meg a tujákat (Didymascella thujina).

Védekezésül  a könyv azt ajánlja, hogy júliustól októberig kéthetente permetezni kell a tujákat kaptán, mankoceb, kresoxim-metil, miklobutanil vagy tribázikus rézszulfát hatóanyagú szerekkel. (A szerek beazonosíthatók a Neoland internetes lapról, vagy pedig az Engedélyezett növényvédőszerek című könyv alapján.)

Mitől száradnak a tuja levelei, avagy mi is az a didimaszcella?, Smaragd Tuja

A beteg részek könnyen lepotyognak, érdemes lerázni és eltüzelni azokat legkésőbb június végéig, mielőtt fertőzési forrássá válnának.A legkíméletesebb eljárás a kézi leszedés, de több növénynél ez sok időt igényel, ezért cirokseprűvel óvatosan az ágak közé hatolva gyorsítható a munka. Kíméletes és a gyors módszer a nagy erejű vízsugárral való eltávolítás, amely során lehetőleg lefelé irányuló szögben kimosathatók a könnyen leváló, elpusztult részek. Persze ez nem mindenütt lehetséges. Furcsa, mert nem szoktunk hozzá; a tujákat is permetezni kell.

Mitől száradnak a tuja levelei, avagy mi is az a didimaszcella?, Smaragd Tuja

A tujafélék betegségei ritkán terjednek egy-egy hajtásra, inkább a kis hajtásrészek sárgulnak, majd száradnak.

 

 

 

Tujakárosítók még:
  • tuja pajzstetű
  • tujafúró aranymoly
  • borókaszú
  • a tuja kabatínás hajtás és az ág pusztulása (főleg tápelemhiányos talajon fordul elő)
  • atkák

A tujafélék betegségei /pl. a leggyakoribb kabatinás betegség/ ritkán terjed egy-egy hajtásra, inkább a kis hajtásrészek sárgulnak, majd száradnak. Az atkák károsításánál mindig található szövedék, mintha apró pókhálók lepnék be a hajtás-részeket. A keserűsó jótékony hatásával rendbe  lehet hozni a növényeket.forrás: www.edenkert.hu

Kategória:

1 Egy hozzászólás: “Mitől száradnak a tuja levelei, avagy mi is az a didimaszcella?”

Hozzászólások lezárva.