MENTSD MEG A KERTED A PUSZTULÁSTÓL: LOCSOLJ OKOSAN!

0 hozzászólás

Itt a tavasz, egyre melegebb van, aktuálissá válnak a kerti munkák, és a napos órák számának növekedésével a kert és a növények vízigénye is megnő.

MENTSD MEG A KERTED A PUSZTULÁSTÓL: LOCSOLJ OKOSAN!, Smaragd Tuja

vízigénye is megnő

Nem mindenki tudja azonban, hogy mikor és mennyi vizet érdemes kilocsolni a növényekre, rengeteg hibát követhetünk el a locsolás során. De mik lehetnek ezek a hibák, és mely eszközök segíthetnek a növények nedvesen tartásában? Hogyan lehet a leghatékonyabban tárolni az esővizet? Számtalan kérdés merülhet fel a kiskert tulajdonosokban az öntözéssel kapcsolatban, nézzük mikre érdemes odafigyelni.

tűző napsütésben soha ne locsoljunk…

Az egyik legfontosabb, hogy nagy melegben és tűző napsütésben soha ne locsoljunk, mert ez a levélzet megperzselődéséhez vezethet.

Kánikula idején

Kánikula idején a kora reggeli és esti órák a legalkalmasabbak az öntözésre, ilyenkor ugyanis kisebb a párolgás, ami azt jelenti, hogy sokkal kevésbé pazaroljuk el a locsolt vizet. Elsősorban mindig a földet áztassuk be amikor locsolunk. Ez különösen fontos a haszonnövények esetén, ahol a levélzeten a nedvesség miatt megjelenő gombák károsak, és csökkenthetik a termést. Ezzel szemben a páraigényes növények, mint az örökzöldek is, nem szeretik a légköri szárazságot, ezért náluk érdemes a teljes levélzetet benedvesíteni.

Akadnak olyan növények…

Akadnak olyan növények, mint például az árnyéki évelők, a páfrányok egy része, valamint a cserepes és dézsás növények, amelyek állandóan nyirkos talajt igényelnek, ezért ezeket érdemes naponta öntöznünk. Ugyanakkor az átlagos vízigényű, szabadföldbe ültetett növényeket elégséges 2-3 naponta locsolni, akkor viszont bőségesen tegyük ezt. 

MENTSD MEG A KERTED A PUSZTULÁSTÓL: LOCSOLJ OKOSAN!, Smaragd Tuja

Sokan szoktak előre öntözni, főleg ha több napra elutaznak valahova, nagy melegben azonban csupán 2-3 napnyi előnyt lehet így szerezni. Nagy segítség lehet ilyenkor az automata öntözőrendszer, amely a beállított program szerint végzi el a szükséges öntözést.

A túllocsolás


Komoly problémát szokott okozni a kertekben a túllocsolás, amelynek a legfeltűnőbb jele a sárgás, kissé lógó levélzet, ugyanakkor szinte ugyanilyen gyakran előfordul az is, hogy valaki túl kevés vízzel öntözi meg növényeit, amire a lankadó, kanalasodó levélzetből lehet következtetni. Érdemes odafigyelni, mert a túllocsolás érzékeny fajok estén gyorsan végezhet a növénnyel, a szárazság azonban a legtöbb esetben orvosolható.

Vízigénye is megnő

Hasznos segítség lehet a kertben a csapadékmérő használata, 3-5 millimétert meghaladó eső esetén ugyanis akár ki is hagyhatunk egy locsolást. A talajtakarás (például a fenyőkéreg mulcs, a szalma, de zöldségek esetén a műanyag fólia) segít megőrizni a talajnedvességet és csökkenti a gyomosodást is, a sekélyen végzett talajmunkák pedig szintén segíthetik a locsolás optimalizálását.

Kézi Öntözés

Érdemes hasznosítani az esővizet is, a legegyszerűbb megoldást a talajfelszínen elhelyezett hordók, dézsák, és kútgyűrűk jelenthetik, amelyek kisebb kertek kézi öntözésére a leginkább alkalmasak.

Automata rendszerek

Ahhoz azonban, hogy a legkevésbé pazaroljuk a vizet, és a legtakarékosabban ápoljuk kertünket érdemes automata rendszereket telepítenünk, ahol az időjárás és az évszakok változásai szerint módosíthatjuk az öntözési programot.

Forrás:https://www.agrarszektor.hu/

Kategória:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük